Oer-Hollands

De Lingestreek, een regio die je nauwelijks ‘officieel’ of geografisch tegenkomt. En dat terwijl deze ‘rivierstreek’ hele bijzondere verhalen te vertellen heeft. Zo kent de Linge een rijke historie voor wat betreft de strijd om en tegen het water, en heeft de Lingestreek veel historische banden met het Huis van Oranje-Nassau. Veel mensen weten dit (nog) niet, of kennen slechts flarden van verhalen. Het is wat dat betreft een goed bewaard ‘Oer-Hollands’ geheim. De Linge verbindt de woonplaatsen en de bijbehorende verhalen eromheen. Laat je verrassen door plaatsen als Vestingstad Gorinchem, Glasstad Leerdam, Fruitstad Tiel en Oranjestad Buren. Maar ook door stadjes als Asperen en Heukelum, en kleine dorpen met bijzondere verhalen, zoals Acquoy en Gellicum en de link met het koningshuis…

Een snoer van cultuurhistorische parels

De Lingestreek is erg rijk aan cultureel erfgoed. Een groot deel is aangemerkt als Nationaal Landschap Rivierengebied en Nationaal Landschap Nieuwe Hollandse Waterlinie. Langs de Linge bevinden zich pittoreske, historische dorpen en stadjes (zie onderaan), middeleeuwse dijken, oude forten, kastelen, landgoederen en boomgaarden. De Lingedorpen en -steden hebben een opzet die zeer karakteristiek is voor de nederzettingen langs de Linge en die vaak goed bewaard is. Dit is terug te zien aan de hoeveelheid historische gebouwen en de bewaard gebleven wegenpatronen en kasteelterreinen. Samen met de Linge vormen de dorpen en steden een snoer van cultuurhistorische parels.

Genieten van het sprookjesachtige landschap

Rivier de Linge en haar uiterwaarden, dijken en dijkdorpjes vormen een uniek, ‘sprookjesachtig’ landschap voor heerlijk uitwaaien en opladen. De combinatie met kleurrijke bloesems in het voorjaar, kersen in de zomer en de appel- en perenoogst in het najaar maken het een unieke beleving die je nergens anders treft. Geniet van puur natuur, rust en ruimte! En, als de temperatuur ver genoeg wil zakken, in de winter van de prachtige ‘kerstkaart tafereeltjes’.

Ontdek de vele mogelijkheden van Zien, Doen & Beleven

De Lingestreek is een verrassend gebied met veel natuur, cultuurhistorische bezienswaardigheden en doe-activiteiten. De streek is uitermate geschikt voor recreatie. Ga zwemmen, vissen, varen, kanoën of luieren op en rond het water. Maak fietstochten over de dijkjes van de Linge en geniet van het magische landschap. Of lekker wandelen in het bos van Landgoed Mariënwaerdt of over de bijzondere Klompenpaden in de Lingestreek. Dagjesmensen kunnen hun lol op met diverse wandelroutes, rondvaarttochten, fietstochten, kano-routes, musea, natuurgebieden en de mooie pittoreske dorpen en steden. Genieten van alle kunst langs de Linge of, voor wie interesse heeft in architectuur en het verleden, van de landgoederen en kastelen. En mocht je langer dan een dag willen blijven, dan kan je rond de Linge prima overnachten. Er zijn diverse Bed & Breakfast accommodaties, hotels, campings en camperplaatsen.