Op de Linge

Te midden van een afwisselend landschap met boomgaarden, weilanden, grienden en rietvelden stroomt 109 km lang, de Linge, de langste rivier in Nederland. Tussen Doornenburg en Gorinchem, waar ze uitmondt in de Merwede, vindt u tal van historische dorpen en steden. De Linge is 1 van de vele prachtige rivieren die Nederland rijk is.
GorinchemHet Lingelandschap is voor een groot deel beschermd en valt onder Natura 2000, het netwerk van beschermde natuur in Europa. Staatsbosbeheer beheert en onderhoudt deze waardevolle natuur langs de Linge en heeft, waar mogelijk, gebieden opengesteld voor het publiek. Op de webesite www.staatsbosbeheer.nl vindt u hierover informatie.

De Linge is op z'n mooist als je deze vanuit een boot kunt bekijken. Langzaam over de Linge varend hebt je uitzicht op de mooiste plekjes. Er zijn dagtochten, rondvaarten en meerdaagse kanotochten te maken. 


Rondvaart over de Linge op klassiek plezierjacht

Met het klassieke plezierjacht de Zeehond (1932) worden rondvaarten verzorgd over de Linge voor gezelschappen tot max. 6 personen. Voor meer informatie zie de advertentie op deze site.


Dagelijks demonstraties glasblazen

In de Glasblazerij Leerdam worden doorlopend demonstraties glasblazen gegeven.Van dinsdag tot en met zaterdag van 10 uur 's ochtends tot vijf uur 's middag en op zondag vanaf 12 uur worden in de Glasblazerij Leerdam continu demonstraties glasblazen gegeven. Vanaf een ruime tribune heeft u prima zicht op onze glasblazers die zich vele jaren hebben bekwaamd in dit oude en vurige ambacht. Klik hier voor meer informatie

Winkel Glasblazerij.jpgMuseumwinkel

Het glas dat gemaakt wordt in de Glasblazerij wordt verkocht in de museumwinkel. Deze is vrij te bezoeken. Altijd goed voor een leuk cadeau.
De winkel is vrij te bezoeken.

Klik hier voor meer informatie


Aqua Zoo Leerdam

Aqua Zoo Leerdam heeft sinds ongeveer 6 jaar een echte dierentuinvergunning en wordt al vanaf 1990 beheerd door aquariumvereniging De Discus in Leerdam. De ruimte omvat ruim 40 natuurgetrouwe aquaria en terraria. Hierin zijn niet alleen alle mogelijke zout- en zoetwatervissen te bewonderen, maar er zijn ook schildpadden, zeepaardjes, gifkikkers en kleurrijke koralen. Deze unieke waterwereld met ruim 40.000 liter is een feest voor uw kinderen, maar ook voor de fanatieke aquariaan is er veel te zien en (bij) te leren.

Aqua Zoo Leerdam is gelegen aan de Koningin Emmalaan 82 (oost ingang Verpleeghuis Lingesteyn) te Leerdam en is verder iedere zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur geopend en op andere dagen op afspraak.


Koninklijk Buren

Meer eens aan bij het vestingstadje Buren, een plaatsje met een koninklijk tintje. Niet alleen de straatnamen verwijzen naar de band met het vorstenhuis, er is ook het Museum Buren en Oranje.


Fotogenieke Molen

In de buurt van Enspijk, richting Deil komt u de molen De Vlinder tegen. Tegenover deze molen ziet u het landgoed Mariënwaerdt waarover u meer informatie kunt vinden op de pagina van Beesd.


Fietstocht langs de molens van Geldermalsen, Culemborg en Buren

Klik hier om de tocht te bekijken en/of te downloaden. 


Het Lingebos

Het Lingebos is Vuren is een natuurgebied van Staatsbosbeheer. Er zijn diverse paaltjesroutes en er kan gewandeld worden met de GPS. U kunt er zwemmen in de grote recreatieplas. Voor de kinderen is een speelbos aangelegd, De Kleine Waterlinie, met daarin een fort, soldaten en kanonnen. In het bos is ook gedacht aan de ruiters en kampeerders.
Kijk voor mee info op de website www.lingebos.nl.  


Picknick op de dijk

Langs de dijk van het dorpje Rumpt kunt u boodschappen doen voor een smakelijke picknick. De slager heeft zijn eign aanlegsteiger en er staan diverse stalletjes waar huisgemaakte producten te koop zijn. Betalen kan door het geld in het trommeltje achter te laten.


De Achtertuin

Deze is te vinden aan de Achterweg 59 in Rumpt.

De tuin van ruim 5000 m2 ligt in een landelijke omgeving en bestaat uit verschillende gedeelten rondom het huis. Een vakkentuin, een tuin met veel rozen, een boomgaard met moestuin, een landelijke bordertuin en een rotstuin. Het geheel is aangelegd in cottagestijl.

De tuin is nu ruim 10 jaar oud maar nog steeds vinden er veranderingen plaats. Of omdat de planten niet aanslaan of zoals bij de moestuin het moeilijk te onderhouden was.
Bij de tuin is ook een Bed & Breakfast gevestigd.
Kijk voor meer info op de websiteBotenverhuur

  • Lingevaart Kano en Fietsverhuur, Doornenburg
  • Eco Boot BV verhuur van elektrische sloepen
  • Aan de Linge Recreatie, Tiel (kano's)
  • De Betuwse Stromen, Buurmalsen, Enspijk en Leerdam (kano's)
  • Lingesloep Leerdam
  • Yachtcharter Huibers Gorinchem
  • De Zeehond Deil, rondvaart op een klassiek plezierjacht


Fruitpark Midgetgolf in Ochten

Verdeeld door het park is een echte 18 holes wedstrijd midgetgolfbaan aangelegd, zodat u op een sportieve maar toch ontspannen manier van het park kunt genieten.
Natuurlijk is midgetgolf bij uitstek geschikt voor groepen zoals familiebijeenkomsten, kinderfeestjes, bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeestjes enz. Ook is dit prima te combineren met een vergadering of andere activiteit.

Kijk voor de openingstijden en overige informatie op de website.Eten en drinken

Van varen, fietsen en de gezonde buitenlucht krijg je dorst of trek. In vrijwel iedere plaats langs de Linge vind je zeer goede restaurants, terrassen, theetuinen etc. etc.
Op deze pagina treft u dan ook een zeer kleine greep uit dat aanbod. Op de pagina's van de plaatsen treft u meerdere adressen aan, waarbij ook in advertenties doorverwezen wordt naar de eventueel aanwezige websites.

Proost !Gorcumsche Bol

Een hartige zoute bol. Meer dan een eeuw lang, werden deze bollen gebakken bij een bakkerij in de Driekoningenstraat in Gorinchem. Helaas is de bakkerij verhuisd naar Oosterhout. Maar de bollen zijn nog wel te bestellen via internet.

Vestingstadkoekje

Dit jaar kent Gorinchem ook het zoete Vestingstadkoekje. Dit roomboterkoekje wordt gebakken in de vorm van de Gorcumse vesting, een ontwerp van de gemeente en bakkerij van der Grijn aan de Arkelstraat 46. De koekjes zijn te koop bij de bakkerij en het VVV aan de Grote Markt.

Leerdammer kaas

Deze heerlijk kaas is zeker het proberen waard. Inmiddels overal te verkrijgen in Nederland. De kaas wordt gemaakt in de kaasfabriek van Schoonrewoerd.

Heukelumse krakeling

Die moet je echt proeven, een lekkere krokant krakeling voorzien van een suikerlaagje en zacht van binnen. Deze smaakt echt naar meer !


Kent u nog wat lekkers uit de streek, geef ze aan ons door via het contactformulier dan kunnen we deze rubriek aanvullen.


Tijd voor thee

Naast het Boutesteijnse sluisje, aan de Polderdijk 5 te Rumpt, ligt een gezellige theetuin. Geen ober te zien? Gebruik dan het schellekoord met de grote koperen bel.

Voor zelfgebakken appeltaart moet u zijn bij theetuin De Lingerije in Gellicum, aan de Lingedijk 17.


Botanische theetuin Tea for Two in Buurmalsen

2014_01_17_schilderij van Marc Chagall.jpg

Deze botanische theetuin van 6000 m2, ligt centraal in de Betuwe met haar prachtige fruitbomen en zeker de moeite waard om na of tijdens een fietstocht tot rust te komen.

Neem in ieder geval een kijkje op de website.


Terrassen

Langs de dijk tussen Beesd en Rhenoy ligt het terras van het restaurant Rust Wat. Dat kunt u niet missen.

En een aantal kilometers verder vlak voor de Lingebrug te Leerdam komt u het restaurant De Blauwe Hoed tegen,  met een prachtig terras langs het water.


Langs de Linge

Fietsen en wandelen

Er zijn ook veel fiets- en wandelroutes langs de Linge. Bij de VVV zijn o.a. de volgende fietsroutes te vinden:
Lingeroute, 65 km (Fietsgids Gelders Rivierengebied, € 7,50)
Lingelusthofroute, 43 km (€ 1,)
Vijfheerenlandenroute, 60 km.
Wandelen kun je over het Lingepad.

Adressen VVV's

VVV Gorinchem, Grote Markt 17, tel 0183 631525
VVV Leerdam, Dr. Reilinghplein 3, tel 0345 613057
VVV Zuid-Holland Zuid
VVV Rivierenland (Tiel en omgeving)

Fietsverhuur

Lingehaven, Eind 5a, Gorinchem, tel 0183 659314
Tildrie, Smakheul 4, Gorinchem, tel 0183 666389
Bas de Breejen, Hoogstraat 56, Leerdam, tel 0345 633287 (www.tweewielershop.nl)
De Betuwse Stromen, Veerstoep 3, Leerdam, tel 0345 651269


Lingeweb.nl is een initiatief van Web Dimensions B.V.