Asperen

Het museum "Oud Asperen", gevestigd aan Achterstraat 64, is geopend van mei t/m september op zaterdag van 13.30 – 16.00 uur en na telefonische afspraak op andere tijden. tel 0345-615440.  Meer informatie op de site van de Historische vereniging van Asperen.

Het Fort Asperen

Het Nationaal Auto Miniatuur museum "Het Minidome" Bijna 4000 autominiaturen vanaf eind veertiger jaren tot nu, op diverse schalen en van bijna alle wereldmerken.

Buren

Boerenwagenmuseum
Het museum is gevestigd in de zeventiende-eeuwse Culemborgse poort en de belendende muurhuizen. De collectie omvat onder meer (miniatuur)boerenwagens en onderdelen, arrensleden, een compleet ingerichte wagenmakerij en een smederij. Voorts een bokkenwagen met opgezette bok, destijds in opdracht van koning Willem III gemaakt voor prinses Wilhelmina.

Museum Buren en Oranje
De collectie die over diverse etages is tentoongesteld, geeft u een boeiend beeld van de nauwe band tussen het Huis van Oranje en Buren. 

Historisch Museum der Koninklijke Marechaussee
De vaste expositie van het museum gaat in op de Koninklijke Marechaussee van de oprichting tot nu. De verschillende perioden met de daarbij behorende politiekorpsen als Rijks- en Gemeenteveldwacht, Politietroepen en Rijkspolitie. Het museum is gevestigd in het voormalig Koninklijk Weeshuis.

Gorinchem

Het Gorcums Museum is gevestigd in het voormalige, uit 1860 daterende stadhuis van Gorinchem op de Grote Markt. In hetzelfde gebouw zijn de Artoteek Gorinchem, De VVV/ANWB en Eetcafé‚ De Roepstoel ondergebracht.

Doornenburg

Kasteel Den Doornenburg
Aan de oorsprong van de Linge staat het Kasteel Den Doornenburg. Dit robuuste middeleeuwse kasteel bestaat uit een hoofd en voorburcht die met elkaar verbonden zijn door een houten brug. Het extensieve onderhoud past uitstekend in het landschap van weleer.

Elst (Gld)

Kerkmuseum Elst
In de ruimte onder deze 15e-eeuwse kerk bevinden zich de resten van twee Gallo-Romeinse tempels en een pré-Romaanse kerk. Onder het koor ligt een crypte uit de tiende eeuw.

Leerdam

In de monumentale 18e-eeuwse boerderij 'De Blauwe Deel' is een museum voor toegepaste kunst gevestigd waar werk van kunstenaars uit de periode 1880-1940, A.D. Copier, J.v.d. Bosch, 't Woonhuys en de Haagse School, wordt getoond.

Het Hofje van mevrouw van Aerden, gevestigd aan de Kerkstraat. Vrouwenhofje uit 1770 met regentenkamer met schilderijen van onder meer Pieter Claesz, Terborch en Koninck (17e eeuw). Zie ook de informatie en foto's op de pagina van Leerdam

Verderop in de Kerstraat is in het voormalig gemeentehuis het museum Het Oude Raadhuis gevestigd. Daarin vind u een wisselend aanbod van tentoonstellingen die geschiedenis, beeldende kunst en vormgeving van Leerdam en andere lokale thema's belichten. Voor meer informatie VVV Leerdam

Het Nationaal Glasmuseum | de Glasblazerij
Glas afkomstig van de beroemde Leerdamse glasindustrie (18e eeuw tot heden). Ook unica van glaskunstenaars, waaronder Copier en Floris Meydam.

Het Nederlands Bridgemuseum
Al meer dan honderd jaar wordt het kaartspelletje bridge gespeeld. In het Nederlands Bridgemuseum ontdekken we alles over dit kaartspel. Van zeep tot koffie, van servies tot bridgekroepoek! Ook zijn er speelkaarten uit diverse tijden en landen te bewonderen. En verder meer dan 10.000 boeken, 1800 troefaangevers, vele scoreboekjes, serviezen, authentieke speeltafels, een dagboek van bridgepionier Ely Culbertso n en de wereldkampioenschapsbeker van Hans Kreijns.
Ga terug in de tijd en ontdek het prachtige kaartspel bridge.

Het Bridgemuseum is dagelijks geopend (behalve maandag) van 13:30 tot 17:00 uur. De toegangsprijs is vijf euro voor volwassenen en vier euro voor groepen. Rondleidingen zijn op aanvraag mogelijk. Het museum beschikt over een toilet voor minder validen.
Informatie over het museum:

Het Statenbijbelmuseum
Leerdam herbergt sinds enkele jaren een museum van oude statenbijbels, gerund door verzamelaar Wim van 't Zelfde. Alle informatie over dit museum kunt u vinden op de website van het museum.

Tiel

Flipje en Jam Museum 
Geschiedenis van het jam maken in Tiel vanaf 1885 en alles over Tiels Flipje.
 
Streekmuseum De Groote Sociëteit
Dit museum biedt informatie over de geschiedenis van Tiel, zoals bodemvondsten uit de tweede eeuw en een maquette van de stad uit 1650. Het museum heeft regelmatig wisselende exposities waarin de archeologie en streekgeschiedenis van Tiel aan de orde komen.

Museum Sacrum
In het museum zijn religieuze voorwerpen te bezichtigen zoals gebruiksvoorwerpen uit het `Rijke Roomse Leven', waaronder misgewaden van de roomskatholieke parochies. Adres: Irenelaan 10 Tiel, tel. 0344-618926
openingstijden volgens afspraak.

Zetten

Nationaal Museum Verpleging en Verzorging
Sinds 2002 staat in Zetten het Nationaal Museum Verpleging en Verzorging. In dit museum gaat het over de beroepsontwikkeling van verpleegkundigen en verzorgenden.

Lingeweb.nl is een initiatief van Web Dimensions B.V.