Acquoy, een beschermd dorpsgezicht

Acquoy ligt ten oosten van Asperen aan een voormalige u-vormige zijtak van de Linge, de ‘Dode Linge’ genaamd. Het is één van de mooiste dorpen langs de Linge. Het heeft niet voor niets de status van beschermd dorpsgezicht gekregen. Fietsen over de Lingedijk doet je denken aan de vijftiger jaren. De tuinen van de bewoners langs deze dijk zijn goed onderhouden en vaak een bezienswaardigheid. De waterpomp, de dijkhuizen en de scheve kerktoren met daaronder het graf van mevrouw Pisa. En tegenover de kerk het markante Polderhuisje. Een dorp om van te dromen.

Ooit was Acquoy een Baronie in het bezit van de Oranjes. Een van de titels van prinses Beatrix is daarom nog altijd ‘Van Acquoy’.

In 1674 werd Acquoy getroffen door een orkaan.

In Acquoy ligt het fort bij Asperen en is zeker een bezoek waard. Gedurende de zomermaanden worden in het fort exposities gehouden. Meer informatie over het fort vindt u op de website van de Hollandse Waterlinie en Forten.nl.

Het gebied rond Leerdam behoorde in een ver verleden grotendeels tot de Heerlijkheid ter Leede. De meeste plaatsnamen in deze omgeving herinneren nog aan die tijd. Tegenwoordig is Acquoy een grotendeels agrarisch dorp met weinig industrie liggend aan de westgrens van de gemeente Geldermalsen waar de resten van een oud kasteel nog verwijzen naar de lange historie. Aan de Lingedijk staat een zeer oud huis met muurankers die de bouw datum aangeven 1761. Naast de ankers staat een afbeelding van een zonnewijzer.
In het buitengebied, aan de andere kant van de Provinciale weg, ligt De Kooise Camping.

Nederlandse Hervormde Kerk
De bekendste kerktoren in de Lingestreek is die van Acquoy. Dankzij de scheve toren ookwel de ‘Betuwse toren van Pisa’ genoemd.

Lingelinks Acquoy

Acquoy
7°
lichte stortregen
Luchtvochtigheid: 65%
Windkracht: 3m/s NW
Max 11 • Min 5
Ad