Deil

Deil

Met zijn ruim 2100 inwoners maakt Deil deel uit van de gemeente Geldermalsen. Een rustig en gezellig Lingedorp.

De in 1843 gebouwde zaalkerk verving een middeleeuwse kruiskerk welke was gesloopt. Het uit de 12e eeuw stammende onderste deel van de toren is gemaakt van tufsteen. Op dat oude deel zijn in de 16 e eeuw 2 nieuwe geleidingen van baksteen gebouwd.

Het landgoed Noordenhoek

In Deil ligt het landgoed Noordenhoek. Dit landgoed wordt bewoond door de familie van Everdingen en is minder bekend dan "de buren", het landgoed Mariënwaerdt in Beesd. Eén dag per jaar wordt een deel van het landgoed opengesteld voor de Rode Kruis Bloesemtocht. De familie werkt keihard om dit landgoed in stand te houden. Slechte ervaringen met de bezoekers heeft ertoe geleid dat dit landgoed slechts zelden te bezichtigen is.

Foto links: Huis Noordenhoek, gezien vanaf de Linge. Het huis werd in 1898 herbouwd in neo-renaissancestijl. Net als het koetshuis is huis Noordenhoek rond 1998 aangewezen als rijksmonument.
Foto rechts: De duiventil heet 't Torentje en is in 1936 herbouwd. Vroeger vormden de duiven één van de inkomstenbronnen van het landgoed, net als het pootrecht op de bermen van de gemeentewegen en een paardenhoutzaamolen.
(met dank aan Janneke Boogaard en de redactie van het Kontakt te Leerdam)

LingeLinks

Wandeling o.a. door Deil


Tussen Deil en Enspijk aan de Molendijk is nog de oude korenmolen de Vlinder te zien. Deze molen van het type stellingmolen voorzag vroeger zowel Deil alsmede Enspijk van meel.
 
Lingeweb.nl is een initiatief van Web Dimensions B.V.