Gellicum

Een historisch dorp dat tegenwoordig deel uitmaakt van de gemeente Geldermalsen. We vinden Gellicum voor het eerst genoemd omstreeks het jaar 983, als Gallinghem, in een oorkonde die de inkomsten van de abdij te Werden opsomt. Het staat vast, dat de Heerlijkheid Gellicum enige eeuwen daarna tot de landen van het geslacht Van Arkel heeft behoord. Omstreeks 1270 kwam het, door een deling tussen de zonen van Johan, heer Van Arckel, in het bezit van Johan van Heukelom.

Gellicum is een typisch kerkdorp, en vroeger een kasteeldorp. Het kasteel werd in 1802 afgebroken. Het wapen van de kasteelheer wordt echter nog steeds in ere gehouden.

De kerk in het dorp is heel bijzonder, het is niet voor niets dat de bekende TV-serie ‘Dokter Tinus’ hier dan ook opnames heeft gemaakt. En het naastgelegen ‘Rechtshuis’ wordt veel gebruikt als trouwlocatie.

Gellicum heeft de eigen dorpspomp in ere gesteld en staat naast het dorpshuis. Daar kun je ook terecht voor de jeu de boulesbaan en de speeltuin. Op deze centrale locatie in het dorp wordt op het naastgelegen veld ook het jaarlijkse dorpsfeest in mei gevierd. Een echt zomerfeest met feesttent en kermis.

Fietsend langs de Linge van Asperen naar Gellicum, zie je halverweg aan de overkant het dorpje Acquoy liggen. Het is een prachtige fietsroute met hier en daar mooie gezichten op de rivier. Op de heen- of terugweg, je moet er een keer doorheen fietsen. Op deze route tref je ook het watergemaal aan waar vele vissers hun populaire stekje hebben.

Het fort Herwijnen (Geofort) lig officieel in de polder van Herwijnen, maar als je niet beter zou weten denk je dat dit bij Gellicum hoort. Het fort ligt langs de Linge net buiten het dorp.

Lingelinks

Gellicum
10°
geheel bewolkt
Luchtvochtigheid: 61%
Windkracht: 5m/s N
Max 10 • Min 3
Ad