Schoonrewoerd

Schoonrewoerd

Het dorp Schoonrewoerd werd in het jaar 1023 gesticht door Jan van Arkel. Met Kedichem en het buurtschap Oosterwijk behoort Schoonrewoerd tot de gemeente Leerdam. Een prachtig en gezellig dorp waar je nog echt ouderwets een praatje kunt maken bij de plaatselijke topslager, de bakker of één van de fruitschuren. Nabij het dorp ligt de beroemde Diefdijk, die al eeuwenlang de polders beschermt tegen overstromingen en deel uitmaakt van de waterlinie.

Het Schoonrewoerdse Wiel, Wiel van Bassa of Kruithofwiel is ontstaan bij een dijkdoorbraak in 1573. Rond het wiel is een wandelroute aangelegd. Deze loopt langs nog oorspronkelijke hoogstamfruitboomgaarden, het Dordtse Huis, de boerderij Het Kruithof en het voormalige waterschapshuis met de wapens van Holland en de Alblasserwaard. Het is in die omgeving heerlijk om te fietsen.

Richting Hei- en Boeicop treft u het natuurbezoekers-centrum De Schaapskooi, van de Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden. Vanuit het bezoekerscentrum kunt u diverse fiets- en wandeltochten maken door het landschap tussen Leerdam en Vianen.

LingeLinks

Wiel van Bassa
Dossier Nederlandse landschappen, Het Schoonrewoerdse wiel
Hervormde gemeente

Lingeweb.nl is een initiatief van Web Dimensions B.V.