Echteld

Echteld

Echteld is een mooi dorpje en telt ongeveer 1200 inwoners. Van 1818 tot en met 2001 was het een zelfstandige gemeente in de Neder-Betuwe.
In het dorp staat nog het kasteel van de heerlijkheid, genoemd naar de oudste heren Van Wijhe, 'de Wijenburg'. Daarna kwam het aan de Wassenaers en in de 19e eeuw de Van Balverens. Tegenwoordig heeft het een horeca-functie.


Rechts de N.H. Kerk St. Jan de Doper. Deze voormalige parochiekerk werd gebouwd in de 11e eeuw. De in principe Romaanse bouwstijl is nog te zien boven de later geplaatste gotische ramen. De zuidmuur is opgetrokken met grote onregelmaige tufsteen en keien, geen veldkeien maar basalt, trachiet, zandsteen en fylistische zandsteen. De zuidingang, die niet meer in gebruik is, heeft nog het prachtige oude ijzeren hang- en sluitwerk uit de Middeleeuwen. De toren stamde uit de 13e of 14e eeuw. Deze is echter in 1832 ingestort tijdens een storm. Men heeft bij de opbouw van de toren een stuk van het schip afgebroken. Het schip was  oorspronkelijk langer. Schitterend zijn de gerestaureerde muurschilderingen in de kerk.
 

LingeLinks

Gemeente Echteld
Kasteel Wijenburg
Voetbalvereniging Echteld

Lingeweb.nl is een initiatief van Web Dimensions B.V.