Welkom in Asperen

Een prachtig oud stadje aan de Linge. De stad wordt omgeven door een gerestaureerde stadswal, die te zien is vanaf de Linge. Je herkent Asperen al van verre door de toren van de prachtige gotische kerk. Wandelend door de straten waan je je af en toe in de middeleeuwen. Asperen maakt onderdeel uit van de Hollandse Waterlinie. Het in Acquoy gelegen fort bij Asperen is zeker een bezoek waard. Gedurende de zomermaanden worden in het fort exposities gehouden.

Het bijzondere stadje heeft de toerist wat te bieden. Het museum Oud Asperen, gevestigd aan Achterstraat 64, vol met historische gegevens en gebruiksvoorwerpen, is een aanrader. Of wat te denken van het Nationaal Auto Miniatuur museum “Het Minidome“. Hier is een ongekende collectie miniatuur autootjes te bewonderen (Voorstraat 80). Voor de verzamelaar en de autoliefhebber een bezoek zeker waard.

De Zuider Lingesluis (1809) en de Noorder Lingesluis (1862) maken deel uit van de Diefdijklinie, de oostelijke droge waterkering in de dijkring van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. De linie moet de lager gelegen westelijke gebieden beschermen tegen Betuws overstromingswater.

De sluizen hadden tevens een functie in de Hollandse Waterlinie. Bij een vijandige aanval op het Gewest Holland werden de sluisdeuren gesloten. Daardoor kwam het gebied ten oosten van de Diefdijklinie onder water te staan. De tweede wereldoorlog toonde aan dat water als verdedigingslinie de vijand niet meer tegenhield. De sluizen zijn in 1997 gerestaureerd.

Rondom de sluizen is het altijd even gezellig. Veel pleziervaart en er wordt nogal eens gezwommen.

Lingelinks Asperen

Asperen
10°
geheel bewolkt
Luchtvochtigheid: 61%
Windkracht: 5m/s N
Max 10 • Min 3
Ad