Mooi Rhenoy

Bij vele fietsers en watersportliefhebbers is Rhenoy bekend om het terras aan het water, Rust Wat. Rhenoy ligt aan de noordkant van de Linge, tegenover Rumpt. Je kunt zowel via Rhenoy naar Beesd rijden als over Rumpt en dat is altijd een moeilijke keuze, hoe zal ik rijden naar Beesd, over Rumpt of over Rhenoy? ’t Is allebei even mooi!

Kastelen

Het dorp kende twee kastelen: de Oudenborch, een ringburcht aan de oostkant en het ‘Huys te Rhenoy’ aan de westkant. Het burchtterrein van de Oudenborch is nog steeds goed te herkennen op luchtfoto’s. Begin 1800 zijn de resten van het kasteel opgeruimd. Het kasteel was destijds omgeven door een gracht, waardoor de schepen van de Linge gemakkelijk konden binnenvaren tot aan het kasteel. Rhenoy was toen nog niet bedijkt en de Linge was een voornaam vaarwater.

Thans verraden een greppel en een oude gracht, nu een stuk sloot, dat er vroeger meer geweest is.
In de dijk zou nog een sluisje zitten, dat door verbreding thans niet meer zichtbaar is. Het water had hier vrij spel. Evenals het lage gedeelte der West-Betuwe, werd het dorp vaak overspoeld.

Rudolf de Cock ruilde in 1265 zijn kasteel te Rhenoy met Graaf Otto van Gelre voor kasteel Waardenburg. Een uitgebreid archief daarvan (periode 1539-1811) is te vinden in het Rijksarchief in Arnhem.

Net buiten Rhenoy, langs de Linge richting Beesd, kan je optimaal genieten, eten en drinken bij RustWat, een geliefde rustplek voor fietsers, wandelaars en vaarders! En een stukje verder de Lingedijk volgend, zie je na 950 meter aan de linkerkant het Uilen- en dierenpark de Paay. Een aanrader voor het hele gezin!

Hotspots Rhenoy Uitgelicht

Rhenoy
8°
licht bewolkt
Luchtvochtigheid: 65%
Windkracht: 1m/s NNW
Max 8 • Min 2
Ad

Lingelinks

  • Dorpswebsite: Rhenoy.info