Zoals in veel plaatsen langs de Linge komen we in het  historische dorpje Beesd, een Voorstraat, Middenstraat en Achterstraat tegen. De oude kern van Beesd is beschermd dorpsgezicht zodat het oorspronkelijke karakter goed bewaard is gebleven.

Mariënwaerdt

Het dorp Beesd behoorde in vroeger dagen toe tot de Abdij van het ernaast gelegen landgoed Mariënwaerdt. Eén van de grootste en mooiste landgoederen van Nederland ! Beslist de moeite waard om het landgoed op de fiets te verkennen. Na een bezoek aan de landgoedwinkel kun je onder het genot van een pannenkoek heerlijk uitrusten op het terras van het restaurant. Kijk voor meer informatie op de site van Mariënwaerdt.

NH Kerk

Opgravingen tijdens de restauratie in 2000 hebben aangetoond dat er al in de 12de eeuw een (tufstenen) kerk stond. Daarna ontstond door uitbreiding een z.g. ‘halle-kerk’, welke in de 16de eeuw zijn grootste omvang had. In het muurwerk van de huidige zaalkerk, die dateert uit 1825, zijn veel restanten opgenomen van de middeleeuwse kerk, die gewijd was aan Petrus (Sint Pieter).
De zuidzijde (Voorstraat-kant) toont de oorspronkelijke buitenmuur en vensterindeling. In het plaveisel zijn met ‘moppen’ de oude steunberen zichtbaar gemaakt en aan de noordzijde zien we de contouren van de oude buitenmuur in de bestrating. In de huidige noordmuur zijn een vijftal oorspronkelijke pilaren opgenomen welke deel uitmaakten van de oude kerk. Het koor aan de oostkant verdween in 1825 en maakte plaats voor een ingangsportaal.

De toren is in verschillende perioden ontstaan. De onderste geleding wordt gedateerd tussen 1500-1525 en heeft invloeden van de Kampense gotiek. De tweede geleding is rijker gedecoreerd en ontstaan rond 1550. Opvallend zijn de ‘speklagen’ van mergelsteen. Er waren aanzetten tot een derde geleding; ‘de lantaarn’, maar deze werd niet gerealiseerd. In de toren hangt een luidklok met in gotische letters het opschrift: Sanctus Petrus * Vocor * Anno * Dni MCCCCLXVIII Johs * Et * Wilhelmus * Hoerken * Fres Me * Fecert. “Heilige Petrus, word ik genoemd’ Anno Domini 1468. Johannes en Wilhelmus Hoerken hebben mij vervaardigd.”
In 1882 is de toren geschikt gemaakt voor (tijdelijke) bewoning van slachtoffers van de overstromingen.

Beesd aan de Linge

Deze prachtige aquarel is gemaakt door Jack Docters. Kijk voor meer aquarellen op zijn website:
https://www.flickr.com/photos/jackaquarel

Fietsend of wandelend langs de Linge van Beesd naar Rhenoy, zie je halverweg aan de rechterkant het Uilen- en dierenpark de Paay. Een aanrader voor het hele gezin!
En een stukje verder kan je optimaal genieten, eten en drinken bij RustWat, een geliefde rustplek voor fietsers, wandelaars en onder andere kanovaarders!

– Betuwestrand
– Uilen en -dierenpark “de Paay”
– Historische Kring West-Betuwe
– Voet- en fietsveer Mariënwaerdt – Enspijk
– Discotheek de Rodenburg

Lingelinks Beesd

Beesd
10°
motregen
Luchtvochtigheid: 57%
Windkracht: 6m/s WNW
Max 10 • Min 4
Ad