Stadje Heukelum

Een plaats om verliefd op te worden. Het vroegmiddeleeuwse stadje Heukelum is gelegen aan de zuidelijke oever van de rivier de Linge ter hoogte van Oosterwijk en maakt evenals Asperen deel uit van de gemeente Lingewaal. Het stadje met zijn uit begin 16e eeuw daterend kasteel ‘Merckenburg‘, doet door zijn hoge ligging en compacte bouwwijze nog denken aan vervlogen tijden. De oude stadsmuren liggen onder de met gras bedekte taluds, omringd door een gracht.
Maar Heukelum is natuurlijk ook bekend van het jachthaventje, de aanlegsteiger en het veer aan de Linge en niet te vergeten de Heukelumse Krakelingen, die alleen in de plaats zelf gemaakt worden door Bakkerij Bert van Voorden volgens traditioneel recept.

De beroemde Appeldijk brengt u naar de mooiste plekjes van deze streek. U vindt daar onder andere een kleine brouwerij met een proeflokaal, ’t Kuipertje.
Het fietspad langs de Linge eindigt bij het beeldje van de veerman en geeft een prachtig zicht op de rivier met aan de overkant het buurtschap Oosterwijk. Daar bevindt zich ook het voet-fietsveer. Tussen Heukelum en Oosterwijk vaart een voet-fietsveer over de Linge. Klik hier voor informatie over het veer en de vaartijden.
In het centrum van Heukelum tref je op de Y-kruising van de Gasthuisstraat en de Torenstraat maar liefst 3 historische panden aan, het Oude Stadhuis, het Smidshuis en het Drostenhuis.

Het Oude Stadhuis.
Stond hier reeds in 1593. De huidige zijgevels waren trapgevels. De tegenwoordige voorgevel is gepleisterd en gemoderniseerd in de 19e eeuw. In 1915 is het gebouw vergroot aan de achterzijde. Nadat het gebouw vervangen werd door het nieuwe stadhuis aan de overzijde kwam het in verval. Het kreeg in 1978 zijn tegenwoordige aanzien.
Het Smidshuis (l).
Pand met hoog zadeldak vermoedelijk uit de 16e eeuw. Deed o.a. ook dienst als herberg. Was woning van de smid die zijn bedrijf uit oefende in de oude smidse. In de voorgevel een zeer oude gevelsteen waarschijnlijk afkomstig uit een in de nabijheid gelegen huis ‘Die Leeuwe’.
Het voormalig Drostenhuis.
Voornaam huis uit de 17e eeuw. Voor 1600 stond hier reeds een huis. De zwaan in de voorgevel herinnert aan de herberg die hierin vroeger was gevestigd. Als drostenhuis in gebruik tot het begin van de 19e eeuw. Nadien waren er verschillende bedrijven in gevestigd.

Kasteel Merckenburg
Heukelum en de legende van de landende zwanen….Volgens overlevering zag de stamvader van het roemruchte riddergeslacht Van Arckel in de twaalfde eeuw een koppel zwanen landen en kreeg hierbij een visioen dat hij aldaar een burcht voor zijn nageslacht moest bouwen. Zo verrees de Merckenburgh en nam begin dertiende eeuw de eerste Van Arckel als Heer van Heukelum bezit van de Heerlijkheid.
Het kasteel te Heukelum ligt tussen de glasstad Leerdam en het stadje Heukelum aan de Linge, in de meest westelijke punt van de Betuwe. Het kasteel heeft vele malen dienst gedaan als locatie voor films en televisieproducties, zoals: Pommetje Horlepiep, De Brug en Wildgroei.

Lingelinks

  • Heukelum’s Startpagina
Heukelum
4°
onbewolkt
Luchtvochtigheid: 73%
Windkracht: 1m/s OSO
Ad