Tiel

Tiel

Tiel is één van de oudste steden van Nederland en telt meer dan 40.000 inwoners. Het is een stad met een rijk verleden, maar ook nu nog is Tiel een aantrekkelijk regionaal centrum in het Gelders Rivierengebied, in het groene hart van ons land. Een wandeling door de binnenstad van Tiel is de moeite waard.

 
Op het Plein nr 48 staat het gebouw van de De Groote Sociëteit. Deze herensociëteit werd in 1789 gebouwd aan het Plein, dat tot in de 17de eeuw een binnenhaven was. De Waterpoort of Kleibergse buitenpoort dateert oorspronkelijk uit 1647. De poort is in 1944 volledig verwoest en herbouwd in 1979.
 
Wie Tiel zegt, denkt vooral aan het jaarlijkse fruitcorso en aan het stripfiguurtje Flipje, dat als 'reclameheld' al 65 jaar bekendheid geniet bij jong en oud. Het beeld op de Markt werd in 1993 onthuld en is gemaakt door de Utrechtse beeldhouwster Else Rignalda.
Op diezelfde markt staat de waterpomp uit 1768.
 

Foto links: Het Kantongerecht. Gebouwd 1882 als Arrondissementsrechtbank. Sinds 1935 doet het alleen dienst als kantongerecht. Het gebouw is ontworpen door architect J.F. Metzelaar. Het kantongerecht werd in 1996 na een restauratie van drie jaar weer in gebruik genomen. De orginele zittingszaal (geheel gerestaureerd) wordt nu gebruikt door de kantonrechter.

Foto rechts: Het Ambtmanshuis. Gebouwd 1525 voor de ambtman, dat was de dijkgraaf en rechter van de Neder-Betuwe. Het is momenteel een geliefde trouwlocatie.

LingeLinks

Gemeente Tiel
Een route door Tiel op de site van Rob Melsen
Stichting Muziekstad Tiel (Appelpop)
Fruitcorso Tiel
Gelderland Cultuurland
Stichting Stallure
Agnietenhof 
 

Lingeweb.nl is een initiatief van Web Dimensions B.V.