Zoelen

Zoelen

Het aan de Linge gelegen dorpje Zoelen, maakt onderdeel uit van de gemeente Buren. In Zoelen steekt de Linge het Amsterdam-Rijnkanaal over. Het water van de Linge wordt daartoe door het van Beuningengemaal in bedwang gehouden. Verder bevindt zich in het dorp het landgoed Soelen. Dit landgoed ligt op de oude stroomwallen van Waal en Linge. Het landgoed bestaat onder andere uit een kasteel met bijgebouwen, een barokke zichtas, een Engelse tuin, boomgaarden en lanen. U kunt op het landgoed een wandeling van ongeveer 3 km maken.

De Linge zorgt voor de waterafvoer en -aanvoer van de gehele Betuwe. Bij Tiel stroomt het rivierwater onder normale omstandigheden via een duiker onder het Amsterdam-Rijnkanaal door.
Als er door een hevige neerslagpiek wateroverlast dreigt in het westelijk deel van de Betuwe, dan wordt deze duiker ‘geknepen’ en het teveel dat het gebied in dreigt te stromen, onder vrij verval in het lager gelegen Amsterdam-Rijnkanaal geloosd. Als dit door hoge rivierwaterstanden niet mogelijk is, dan treedt het Van Beuningengemaal in Zoelen in werking die het teveel aan water in de Linge met een maximum van 16 kubieke meter per seconde in het Amsterdam-Rijngemaal pompt waarna het uiteindelijk via een gemaal in het Marijkesluiscomplex bij Rijswijk op de Neder-Rijn wordt geloosd.

Links

Klik hier voor een prachtig foto overzicht van het Landgoed Soelen. Het zien van deze foto's zal u verleiden tot een heerlijke wandeling over het landgoed.
(Met dank aan Henry van Uden)

Kijk ook eens op de site voor motorrijders www.bikersplace.nl  waar heel veel GPS routes gratis zijn te downloaden.


Lingeweb.nl is een initiatief van Web Dimensions B.V.