Gorinchem

Gorinchem

Bij Gorinchem ligt het eindpunt van de Linge en stroomt de rivier via twee sluizen in de Boven Merwede. Eén sluis is voor de pleziervaart en ligt midden in de stad op de plaats van de oude sluis. Een nieuwe sluis is buiten de stad aangelegd voor de beroepsvaart.

 


Gorinchem of Gorcum is een oude vestingstad, gelegen op het punt waar de provincies Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant elkaar raken en telt een klein 35.000 inwoners. De omstreeks het jaar 1000 ontstane nederzetting aan een monding van de Linge in de Merwede is vanwege haar strategische ligging versterkt met wallen en muren. In 1382 ontving Gorinchem stadsrechten. 

 

Meer dan eens is de stad middelpunt geweest van strijd. Ten gevolge van krijgshandelingen is er in de loop der tijden veel schade toegebracht. Toen opengevallen plaatsen werden ingevuld met nieuwe panden, waardoor men binnen de stadswallen een mengeling van bouwstijlen aantreft. Die variatie in de bebouwing is één van de aspecten, welke de binnenstad van Gorinchem zo aantrekkelijk maakt.

LingeLinks

Gorinchem presenteert 
Gemeente Gorinchem
Gorcums museum 
Het Hamelhuis
Toerclub Jan van Arckel  
JazzHall '72

Bij de Korenbrug zien we het beeld van de Gorcumse zeeman Hendrick Hamel (1630-1692) die met zijn VOC-schip 'de Sperwer', in 1653, te pletter sloeg op de rotsen van het Koreaanse eiland Cheju-do (Korea). Hoe het verder allemaal afliep kunt u hier lezen. 


Gorinchem behoort met Slot Loevestein en het vestingstadje Woudrichem tot de vestingdriehoek, verbonden door voetveren. Zowel in de binnenstad als over de vestingwallen zijn bewegwijzerde wandelingen uitgezet.

Gorinchem is bij uitstek een stad om te winkelen. Watersportliefhebbers kunnen vrijwel in het centrum aanleggen. Je treft in de binnenstad naast de standaard winkelketens tal van leuke kleine "vanallesennogwat" winkeltjes.

Lingeweb.nl is een initiatief van Web Dimensions B.V.