Glasstad Leerdam, kristal aan de Linge

De stad Leerdam is het centrum van de Nederlandse glaskunst. Het Nationaal Glasmuseum, de Glasfabriek, de Internationale Glaskunstbeurs en de Glasdagen trekken elk jaar hordes bezoekers.
De gemeente Leerdam bestaat uit de stad Leerdam, de landelijke dorpen Kedichem en Schoonrewoerd en het buurtschap Oosterwijk. Leerdam telt ongeveer 21.000 inwoners.

De stadscultuur werd vanaf de 18e eeuw sterk beïnvloed door glas- en houtindustrie.
De huidige glasindustrie van de Vereenigde Glasfabrieken is internationaal bekend als ‘Royal Leerdam’.
In de zomermaanden werken internationale glasblazers in de voor het publiek toegankelijke Glasblazerij. Bezoek het Glasmuseum en diverse glas-galeries.
Leerdam maakte enkele eeuwen geleden deel uit van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden, voordat het in 1498 werd verheven tot Graafschap.
De rijke geschiedenis van de stad is in goedbewaarde historische gebouwen terug te vinden, zoals de Grote Kerk, het Hofje van mevrouw van Aerden, de overgebleven en gerestaureerde stadswallen aan de Zuidwal en het Oude Raadhuis.

Hofje van Mevrouw van Aerden  
Gebouwd in 1770-1772 op de plaats van het kasteel van Leerdam, dat in 1574 door de Spanjaarden werd verwoest. De stichteres was Maria Ponderus, weduwe van Pietser van Aerden, notaris te ‘s-Gravenhage, die het bestemd voor behoeftige vrouwelijke familieleden. Hoewel zij eerst voor de bouw van het hofje in Den Haag had gekozen, werd dit uiteindelijk toch Leerdam, omdat hier de meeste familieleden van de stichteres woonden. Het Hofje is gerestaureerd in 1974-1976.
Boven de hoofdingang de wapens van de stichteres en de eerste vier regenten; v.l.n.r. boven: Dr C. van Dam van Aerden, Dr M. De Villeneuve, midden: Mevr. M. van Aerden, onder: Paulus Drooglever en Huibert de Bie. De regentenkamer bevat een schitterende collectie schilderijen.

Het voormalig Drossaardshuis. (foto rechts)
Dit poortje vindt u schuin tegenover het Hofje. Het is een overblijfsel van het Drossaardhuis, ook wel Schoonhuis genoemd. Het huis diende tot woning van de drossaard: de vertegenwoordiger van de graaf van Leerdam in het graafschap. Het pand werd aan het einde van de 16e eeuw door de magistraat van Leerdam aangekocht om onderdak te geven aan prinses Maria van Oranje, die het graafschap voor haar broer Philips Willem bestuurde.

Openbaar vervoer
Er is een directe treinverbinding naar Geldermalsen en Dordrecht. Ook is er een uitgebreide busverbinding naar omringende dorpen en de grotere steden als Gorinchem, Culemborg en Utrecht.
De complete dienstregeling van zowel de trein als bus vindt u op de website van Arriva. U kunt ook uw reis plannen via 9292 of telefonisch via 0900 – 9292.

Buurtbussen
Er rijden buurtbussen naar bijvoorbeeld Gorinchem, Beesd en Geldermalsen.

‘Houthandel Varsseveld’
In Leerdam bevonden zich twee zogenaamde balkengaten: de Linge was hier het transportmiddel voor de balken ten behoeven van houthandel Varsseveld. De vorm van deze balkengaten is nog altijd goed vanuit de lucht te zien en ze liggen nu in de Natuurtuin Varsseveld, in Leerdam zuidoost.

Lingelinks

Kijk in de molendatabase voor meer informatie over de molen.

Leerdam
4°
onbewolkt
Luchtvochtigheid: 73%
Windkracht: 1m/s OSO
Ad