Varen op de Linge

De Linge is op z’n mooist als je deze vanuit een boot kunt bekijken. Langzaam over de Linge varend hebt je uitzicht op de mooiste plekjes. In je eigen boot, kano of in de rondvaartboot vaar je langs karakteristieke lintdorpen, de landgoederen Noordenhoek (Deil) en Mariënwaerdt (Beesd), het Kunstfort bij Asperen, ‘Glasstad’ Leerdam en de oude vestingstad Gorinchem. Er zijn dagtochten, rondvaarten en meerdaagse kanotochten te maken. Langs de Linge zijn aanlegplaatsen, jachthavens, rondvaartbedrijven en kanobedrijven gevestigd.

Botenverhuur

Kanovaren

Je raakt niet uitgekeken als je per kano door het Lingegebied vaart. En je bent nog lekker in beweging ook. Kanovaren kan via onderstaande bedrijven; in Heukelum, Leerdam, Enspijk, Buurmalsen, BurenTiel, Elst en Doornenburg.

Langs de Linge zijn maar liefst 21 in-/uitstap- en rustplaatsen gecreëerd. Bij de stuwen zijn overdraagplaatsen gemaakt. Al deze kanovoorzieningen hebben een naam en een km-aanduiding en staan vermeld op de website van Uiterwaarde.

Rondvaarten

Passantenplaatsen en overnachten

Passantenplaatsen zijn er in De Galgenwaard (Oosterwijk), Asperen en Buren. Gedurende het seizoen van 1 april tot 1 oktober mag hier 2 x 24 uur overnacht worden.
Op De Galgenwaard is tevens een boothelling aanwezig en zijn er plaatsen waar met de camper langs de Linge kan worden overnacht.

Gedragsregels op de Linge

Vooral in de zomermaanden is de Linge een gewilde plek om op te recreëren. Het kan dan behoorlijk druk zijn op het water. Niet alleen met recreanten maar ook met beroepsvaart die gebruik maakt van het bevaarbare, benedenstroomse, gedeelte.
Je kunt in de Linge niet overal varen. De rivier is voor de kleine pleziervaart en kleine schepen goed bevaarbaar vanaf de stuw in de Korne bij Buren tot Gorinchem. Grote schepen komen niet verder de rivier op dan de insteekhaven in Geldermalsen. Klik hier voor de gedragsregels op de Linge.

Lingetip Varen